Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ


       Το λογισμικό αναγνωσιμότητας κειμένων βοηθά στον αντικειμενικό καθορισμό του βαθμού δυσκολίας των εξεταστικών κειμένων. Οι διδάσκοντες μπορούν να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα για να αξιολογήσουν το βαθμό αναγνωσιμότητας των κειμένων που χρησιμοποιούν με στόχο να εντοπίσουν αν είναι κατάλληλα για το επίπεδο ελληνομάθειας των μαθητών τους. Η χρήση του προγράμματος είναι πολύ απλή. Οι χρήστες μπορούν με μια πολύ απλή κίνηση, αφού επιλέξουν το κείμενο που τους ενδιαφέρει, να το επικολλήσουν στο παράθυρο που ανοίγει στο πρόγραμμα, ώστε να εμφανιστούν οι δείκτες αναγνωσιμότητας. Το λογισμικό αναγνωσιμότητας διατίθεται δωρεάν από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.
http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/foreign/tools/readability/index.html)
          Το λογισμικό υπολογίζει το βαθμό αναγνωσιμότητας κειμένων στα νέα ελληνικά με βάση 4 δείκτες, τους Flesch Reading Ease, Flesch-Kincaid Grade Level, SMOG και Flesch Fog Index. Ο δείκτης Flesch Reading Ease αξιολογεί ένα κείμενο με βάση μία κλίμακα εκατό βαθμών, όπου όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός τόσο πιο ευκολονόητο είναι το κείμενο. Η τιμή που θα εξαχθεί από το λογισμικό για το δείκτη FleschReadingEase θα πρέπει να αντιστοιχιστεί με το ηλικιακό επίπεδο ή την τάξη του μαθητή, ένδειξη που αποτελεί τον Flesch-Kincaid Grade Level. Κατά τρίτο λόγο, ο δείκτης SMOG αποτελεί και αυτός έναν αξιόπιστο δείκτη αναγνωσιμότητας ο οποίος χρησιμοποιείται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και ιδιαίτερα σε επίσημα κρατικά έγγραφα. Τα αποτελέσματα που εξάγονται με το δείκτη αυτόν ανάγονται στις βαθμίδες βασικής εκπαίδευσης. Τέλος, ο δείκτης Flesch Fog Index of Readability αποτελεί έναν πιο σύνθετο δείκτη ο οποίος λαμβάνει υπόψη του, εκτός από τις παραμέτρους του FleschReadingEase, τον αριθμό προθημάτων και επιθημάτων των λέξεων που συνθέτουν ένα κείμενο.
  Καθώς οι δείκτες Flesch Reading Ease, Flesch-Kincaid Grade Level, SMOG και Flesch Fog Index είναι προσαρμοσμένοι στα μορφολογικά στοιχεία της αγγλικής γλώσσας, είναι σαφές ότι δε θα μπορούσαμε να αξιολογήσουμε ελληνικά κείμενα ως προς την αναγνωσιμότητά τους βασισμένοι στα μορφολογικά χαρακτηριστικά της αγγλικής. Αναπόφευκτα ακολούθησε η προσαρμογή της κλίμακας των δεικτών Flesch Reading Ease, SMOG και Flesch Fog Index στα νέα ελληνικά. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα ιστογράμματα :






Στη σελίδα Voki υπάρχει μια δωρεάν υπηρεσία που επιτρέπει τη δημιουργία  προσαρμοσμένων avatars  που ομιλούν και μπορεί κανείς να τους ενσωματώσει στο blog του ή σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αφού δημιουργήσει το Voki του, το κάνει Publish και στη συνέχεια αντιγράφει τον HTML κώδικα που θα βγάλει (το πεδίο που λέει embed code).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου