Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

     Μια διδακτική πρόταση στο μάθημα της Ιστορίας για τη ζωή και το χαρακτήρα του Cromwell με τη χρήση του επεξεργαστή κειμένου: 
 http://www.schoolhistory.co.uk/lessons/cromwell/cromwell_lesson.html



 Σύννεφα λέξεων
 Όταν λέμε «σύννεφο λέξεων» (word cloud) ή «σύννεφο ετικετών» (tag cloud) εννοούμε μια «εικόνα» με όλες τις λέξεις κάποιου κειμένου, κάποιας ιστοσελίδας ή όλες τις ετικέτες.Το χαρακτηριστικό είναι, πως το μέγεθος κάθε λέξης στο σύννεφο εξαρτάται από τον αριθμό εμφάνισης της λέξης αυτής  στην αρχική πηγή. Έτσι οι λέξεις που περιέχονται πολλές φορές εμφανίζονται μεγάλες  και στη συνέχεια οι υπόλοιπες όλο και πιο μικρές.

       Το Wordle (http://www.wordle.net) είναι δωρεάν εφαρμογή Web 2.0 που επιτρέπει στους  χρήστες να δημιουργούν «σύννεφα λέξεων» (word clouds). 
 Αλλες τέτοιες εφαρμογές που δημιουργούν  σύννεφα-λέξεων είναι wirdout  ( http://worditout.com/ )   το tagxeto (http://www.tagxedo.com)



Με τον τρόπο αυτό οπτικοποιείται η συχνότητα εμφάνισης μιας λέξης από ένα δοσμένο κείμενο, καθώς οι λέξεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης παρουσιάζονται μεγαλύτερες σε σχέση με τις υπόλοιπες. Ο χρήστης αφού δημιουργήσει το «σύννεφο λέξεων» που επιθυμεί μπορεί να το μορφοποιήσει, αλλάζοντας γραμματοσειρά, χρώματα, σχήμα ή την κατεύθυνση των λέξεων, να το εκτυπώσει, να το αποθηκεύσει ως εικόνα, να το δημοσιεύσει στο διαδικτυακό του τόπου ή να το διαμοιράσει ως σύνδεσμο.  


ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Πως έγινε ένας κακός άνθρωπος 
                   της Ελένης Βακαλό

Οπτικοποίηση της συχνότητας εμφάνισης των λέξεων του ποιήματος

 

Wordle: Πως έγινε ένας κακό άνθρωπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου