Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ


Διαδραστικό παιχνίδι  για τη μετανάστευση

 Το παιχνίδι δημιούργησε  το Περιφερειακό Γραφείο για τις Βαλτικές και Βόρειες χώρες της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες .
Είναι ένας βιωματικός τρόπος προσέγγισης της μετανάστευσης. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα μέσα από το διαδραστικό περιβάλλον του παιχνιδιού να βιώσουν συναισθηματικές καταστάσεις, να καταστρώσουν σχέδια δράσης και να εμπλακούν ενεργά στο φαινόμενο της μετανάστευσης ενώ μπορούν και να αποθηκεύουν το παιχνίδι και να συνεχίσουν την άλλη φορά.
Ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού είναι ένας νεαρός πρόσφυγας ο οποίος αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα του και να αντιμετωπίσει μία σειρά από δυσκολίες και διλήμματα τόσο κατά τη διάρκεια της φυγής όσο και κατά την άφιξή του στη χώρα ασύλου.
 Το παιχνίδι σε γενικές γραμμές ακολουθεί αυτήν την πορεία: Οι μαθητές επισκέπτονται την ιστοσελίδα, κάνουν κλικ στο παίξε, συμπληρώνουν τα ονόματά τους στο αντίστοιχο πλαίσιο και επιλέγουν το βελάκι «όχι θα παίξω χωρίς εγγραφή». Στη συνέχεια εμφανίζονται 3 ενότητες - θέματα , επιλέγουν μία από αυτές και κάνουν κλικ σε κάποιο από τα 4 νούμερα.
 Το παιχνίδι απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 13 μέχρι 16 ετών και συνοδεύεται και από οδηγίες προς τους καθηγητές που επιθυμούν να το αξιοποιήσουν στη διδακτική πράξη. θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί  στο μάθημα της Λογοτεχνίας, στη διδασκαλία λογοτεχνικών κειμένων σχετικών με την προσφυγιά ή τη μετανάστευση, π.χ "Ταξίδι χωρίς επιστροφή" της Διδώς Σωτηρίου.
Στο Δίκτυο Δεδομένων, την υποστηρικτική ενότητα, οι μαθητές θα βρουν επιπρόσθετα κείμενα, πραγματικές ιστορίες προσφύγων και ταινίες μικρού μήκους. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το δίκαιο ασύλου και για την καθημερινή ζωή των προσφύγων.

Υλικό που προτείνει η Διεθνής αμνηστία
Σχέδιο μαθήματος
http://www.amnesty.org.gr/wp-content/uploads/2010/05/refugeesandrights.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου